Wat is het warm!

Wat een heerlijke zomer in 2018! Behalve als je de hele dag moet werken op een bloedheet kantoor! Zeker als de airco hapert (of er niet eens een airco is) of er geen ramen open kunnen om het wat door te laten tochten, kan het strijden zijn om je werkdag door te komen. Met deze tips houd je het hoofd koel en je productiviteit hoog!

1. Blijf voldoende drinken

Laat de koffie en de alcohol even staan en kies voor water, that is. Alcohol en dranken met cafeïne drogen alleen maar uit, dus pas hiermee op op warme dagen. Ook als je stilzit achter je bureau is genoeg blijven drinken van groot belang. Tip! Drink geen ijskoud water, maar lauwwarme kruidenthee. Dit blijkt het beste drankje om je lichaamstemperatuur onder controle te houden. Verrassend genoeg kunnen warme drankjes ervoor zorgen dat je koel blijft. Het lijkt misschien vreemd, maar een warm drankje drinken zorgt ervoor dat de receptoren in je mond en keel een signaal afgeven waardoor je gaat zweten. Hierdoor koelt je lichaam sneller af.

2. Neem vaker een pauze

En gebruik deze extra minuten om te genieten van de zon op bijvoorbeeld het dakterras van het kantoor of ga lekker ijsjes halen (jij blij, collega's blij).

3. Blijf rustig en kalm

Het is warm, en hoe Moeder Natuur dat precies regelt, daar kunnen we weinig aan veranderen. Hoe je er op reageert heb je daarentegen wel helemaal zelf in de hand. Je druk maken over de hitte heeft echt geen zin. Sterker nog: daar stijgt je lichaamstemperatuur alleen maar van. Blijf dus rustig, accepteer dat het warm is en spaar je energie.

4. Werk volgens een tropenrooster

Begin zo vroeg mogelijk, op de vroege ochtend is het qua temperatuur een stuk beter uit de houden dan later op de dag. Bijkomend voordeel is dat je eerder klaar bent en na je werkdag nog wat zonnestralen mee kan pakken.

5. Pas je kleding aan

Niet alle werkgevers zijn blij als je in een korte broek en met teenslippers op kantoor verschijnt, maar ook als strandkleding een no-go is bij jouw organisatie blijven er genoeg opties open. Kies voor lichte kleding die niet te strak zit, zodat de warmte van je lichaam beter kan ontsnappen. Neem een paar open schoenen mee die aan kan doen zodra je de mogelijkheid krijgt.

6. Plaats meer planten

Planten zijn toppers als het gaat om het regelen van het klimaat, ook binnen vier muren. Dus gooi de kantoortuin vol met deze groene rakkers.

7. Pak je spullen

Is het echt niet uit te houden? Pak dan je spullen en werk thuis verder. Volgens de FNV mag de temperatuur bij zittend kantoorwerk niet hoger zijn dan 30 graden Celsius. Voor zwaarder werk gelden andere vuistregels. Stijgt het kwik hoger dan dat, wees dan verstandig en leave the office!

Succes vandaag!